Ναβαγκράχα

Ναβαγκράχα ονομάζονται οι εννέα πλανήτες της Βεδικής Αστρολογίας.

Θεωρείται ότι παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή και μοίρα του ανθρώπου, ανάλογα με τον τρόπο που τοποθετούνται στον αστρολογικό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται κατά τη γέννηση του ανθρώπου.

Η εργασία με τις θεότητες εξομαλύνει τις δύσκολες επιρροές αυτών σε περιόδους πρόκλησης και βοηθά τον άνθρωπο να μετουσιώσει στο μέγιστο την ενέργεια τους και να έχει τέτοια δόνηση ώστε να πραγματώνει στη ζωή του τις θετικές δυνατότητες που δίνει η επίδραση τους.

Το όχημα του είναι ένα άρμα με επτά άλογα που αντιπροσωπεύουν τα επτά χρώματα του λευκού φωτός και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Κυβερνά την Κυριακή. Είναι ο δότης υγείας, επιτυχίας και ευημερίας.

Αντιπροσωπεύει τον νου, τη γυναικεία φύση, την ομορφιά, τη γονιμότητα και την ευτυχία. Πιστεύεται ότι καβαλάει το άρμα του και διασχίζει τον ουρανό κάθε βράδυ. Η νοητική σταθερότητα κάποιου εξαρτάται από την τοποθέτηση της θεότητας αυτής επάνω στον αστρολογικό του χάρτη. Ο πλανήτης Τσάντρα κυβερνά τη Δευτέρα.

Αγριωπός θεός. Αναφέρεται ως «θερμός πλανήτης» και προστάτης του Ντάρμα. Αντιπροσωπεύει κουράγιο, σθένος, δύναμη και επιθετικότητα. Η θετική του επιρροή δίνει στον άνθρωπο ενέργεια, ισχυρή θέληση, αυτονομία και αυτοπεποίθηση. Η αρνητική του, ωστόσο, επίδραση μπορεί να είναι καταστρεπτική στον γάμο, να δημιουργεί δυσαρέσκεια και ένταση στη σχέση, να οδηγεί σε απομάκρυνση και χωρισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει ατυχή θάνατο ενός συζύγου. Επηρεάζει το μυϊκό και κυκλοφορικό σύστημα, τη μύτη και το μέτωπο. Κυβερνά την Τρίτη.

Αντιπροσωπεύει εκπαίδευση, ευφυΐα, επαγγελματική δραστηριότητα, φιλίες, ομιλία, δημοσιογραφία, νομική, συγγραφή, τον τραπεζικό τομέα και την υγεία του δέρματος. Κυβερνά την Τετάρτη.
Ο θεός των Ντέβας. Συμβολίζει τη γνώση, την αγάπη και την πνευματικότητα. Είναι η επιτομή της καλοσύνης και της θρησκευτικότητας. Σχετίζεται με την εκπαίδευση, τη διδασκαλία και τη διάδοση της γνώσης. Κυβερνά τους μηρούς, τη σάρκα, τα νεφρά, το συκώτι, το λίπος και το αρτηριακό σύστημα. Η ημέρα του είναι η Πέμπτη. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ευεργέτης μεταξύ των πλανητών.
Συμβολίζει την αγάπη και το πάθος. Εφόσον είναι ευνοϊκά τοποθετημένος στον αστρολογικό χάρτη κάποιου μπορεί να φέρει πλούτο, αφθονία και πολυτέλεια στη ζωή. Η ημέρα του είναι η Παρασκευή.
Θεωρείται ότι φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να πάρουμε μαθήματα κι ότι η επιρροή του είναι ικανή να διαλύσει περιουσίες. Συγχρόνως, όμως, είναι προστάτης περιουσιών. Αυστηρός κριτής και μεγάλος δάσκαλος, αποζημιώνει ή τιμωρεί ανάλογα με το κάρμα που έχει συσσωρεύσει ο άνθρωπος. Συμβολίζει τη μακροζωία και το πένθος. Η ευνοϊκή του θέση σε έναν χάρτη δίνει δυνατή καριέρα, υγιή ζωή και ευημερία. Επίσης, μπορεί να επιβραβεύσει κάποιον με αρχηγικές δεξιότητες, φήμη και αναγνωρισιμότητα. Η ημέρα του είναι το Σάββατο.
Θεωρείται η αιτία για την καλή θέση κάποιου, για την καλή εργασιακή κατάσταση, για την αφοσίωση, τη νίκη σε αντιθέσεις, τα μακρινά ταξίδια και τη δύναμη των μάντρας.
Αντιπροσωπεύει το συσσωρευμένο κάρμα, τόσο αγαθό όσο και κακό, την πνευματικότητα και τις υπερφυσικές επιρροές.